• Apple heeft dinsdag de zelfontworpen M1-chip onthuld en de eerste drie computers die daarop draaien: een nieuwe MacBook Air, een 13-inch MacBook Pro en een Mac Mini.
  • Apple kondigde in juni aan Intel aan de kant te zetten en voortaan eigen chips te bouwen, gebaseerd op dezelfde ARM-technologie als de chip in de iPhone.
  • Apple is niet de eerste fabrikant die laptops op de markt brengt met mobiele chips. Maar die laptops zijn normaal gesproken bedoeld voor lichte taken.
  • De M1-chip kan ook het zwaardere werk zoals foto- en videobewerking aan, claimt Apple. De praktijk moet uitwijzen of dat ook zo is.

De toekomst van Mac-computers is sinds dinsdag kristalhelder: Apple zet alles op de zelfontworpen M1-chip. Het techbedrijf onthulde tijdens een digitaal evenement meteen de eerste drie producten met de nieuwe chip: een nieuwe versie van de MacBook Air, een 13-inch MacBook Pro en een Mac Mini.

Apple zet na veertien jaar Intel aan de kant en is zo niet langer afhankelijk van de Amerikaanse chipmaker. Het bedrijf van topman Tim Cook heeft nu volledige controle over zowel de hardware als software, net als bij de iPhone. Daardoor kan Apple die twee componenten zorgvuldig op elkaar afstemmen, met betere prestaties en accuduur als resultaat – op papier althans.

De stap van Apple is ook een grote gok. Apple is niet de eerste fabrikant die laptops op de markt brengt met ARM-chips, een ander systeem dan de Intel-chips waarop computersoftware normaliter draait. Maar Apple pakt het wel anders aan.

Windows-computers met ARM-chips zoals de Surface Pro X van Microsoft hebben een lichtgewicht ontwerp en lange accuduur. Maar qua rekenkracht leggen de ARM-laptops het vaak af tegen modellen met een Intel-processor onder de motorkap.

Apple claimt dat de M1-chip zowel topprestaties levert als energiezuinig is. De nieuwe MacBook Air heeft bijvoorbeeld geen ventilator om de boel te koelen, waardoor het apparaat in theorie muisstil is. Voor de MacBook Pro belooft Apple een accuduur van 20 uur bij het kijken van video en 17 uur bij browsen op het web, een flinke verbetering ten opzichte van de huidige MacBooks.

Dat alles is mogelijk zonder in te leveren op de prestaties, beweert Apple. De nieuwe MacBooks met M1-chip zijn volgens het bedrijf sneller dan de huidige MacBooks met Intel-processor en de meeste Windows-laptops – al noemde Apple daarbij geen namen van concurrenten.

Bron: Apple
Bron: Apple

Als Apple de waarheid spreekt, dan belooft dat veel goeds voor de gehele Mac-lijn. Maar als de M1-chip achterblijft bij de verwachtingen, dan zal dat ongetwijfeld impact hebben op de verkopen van Mac-computers.

Windows beweegt al jaren in deze richting

Laptops met ARM-chips zijn zeker niet nieuw. Fabrikanten zoals Lenovo, Samsung en Microsoft hebben eerder al modellen op de markt gebracht die draaien op de ARM-architectuur: een chipontwerp dat afkomstig is van het Britse bedrijf met dezelfde naam.

ARM-chips zijn een drijvende kracht geweest achter de smartphonerevolutie. Ze zijn energiezuinig, maar bieden toch hoge prestaties. Recent duiken ARM-chips ook steeds vaker op in andere apparaten, van drones tot servers.

Laptops met ARM-chips zijn tot nu toe een kleine markt gebleken. Ze zijn er zeker: apparaten als Samsungs Galaxy Book S, Lenovo's Yoga 5G en de Surface Pro X van Microsoft combineren de veelzijdigheid van een laptop met de draagbaarheid van een telefoon of tablet. In alle drie de apparaten kun je een simkaart stoppen. En de Surface Pro X en Yoga 5G kun je ook als tablet gebruiken.

Toch is Windows op ARM-chips nog geen succesverhaal. Microsoft lanceerde in 2012 al een Surface-tablet gebaseerd op ARM-technologie. Daarvoor stampte het softwarebedrijf een nieuwe versie van Windows uit de grond die op de mobiele chips kon draaien.

Windows RT en de Surface RT draaiden uit op een flop vanwege het beperkte aantal apps en matige prestaties. De meeste Windows-programma's waren geschreven voor Intel-chips en konden niet zomaar draaien op de nieuwe tablet. Als het lukte om de apps om te katten, dan draaiden ze vaak niet goed.

Op dat vlak zijn dingen zeker verbeterd. Microsoft heeft geïnvesteerd in technologie waardoor de meeste apps die gemaakt zijn voor Intel-chips ook werken op een ARM-computer met Windows.

Maar perfect is de situatie niet, zoals The Verge aanstipte in hun recensie van de Surface Pro X. Er zijn nog steeds bepaalde dingen die niet zo werken op ARM-laptops als je gewend bent van Intel-computers.

Apple gokt erop dat de M1-chip net zo goed of beter is dan Intel-chips

De M1-chip van Apple is ook gebaseerd op de ARM-architectuur, net als de chips in de eerder genoemde Windows-laptops. Maar daar houden de overeenkomsten op.

De M1 is volledig ontworpen door Apple, iets waar het bedrijf inmiddels meer dan een decennium ervaring mee heeft. In 2010 verscheen de eerste iPhone met een eigen chip, de A4. Die processors zijn een belangrijke reden geweest voor het succes van de iPhone.

Misschien dat Apple daarom zo veel vertrouwen heeft in de M1. Waar Windows-fabrikanten nog aarzelen over ARM-chips, gaat Apple meteen all-in. Binnen twee jaar moeten alle Mac-computers van Intel af zijn.

Apple gokt er dus op dat de M1-chip minstens even goed of zelfs beter is dan de Intel-processors, ook voor zware taken als foto- en videobewerking. In de presentatie van dinsdag gaf het bedrijf daarvan alvast een voorproefje.

Mac-computers kunnen een grote sprong voorwaarts maken

De beslissing om Intel vaarwel te zeggen is ingrijpend, maar kan zich uitbetalen. Apple is nu niet langer afhankelijk van wanneer Intel met nieuwe chips komt. Het techbedrijf kan de productie en ontwikkeling van nieuwe chips en nieuwe MacBooks helemaal op elkaar afstemmen

Daardoor zijn nieuwe functies mogelijk zoals direct ontwaken uit slaapstand, iets dat Apple dinsdag liet zien. Net als de iPhone en iPad beschikt de M1-chip over een zogeheten Neural Engine, een speciale chip die berekeningen doet voor kunstmatige intelligentie en machine learning. Bovendien kunnen iOS-apps nu draaien op Mac-computers met een M1-chip.

Kortom, de belofte is groot. Of de nieuwe Apple-apparaten inderdaad revolutionair zijn, weten we volgende week als de eerste exemplaren geleverd worden.

Interessant zal zijn hoe oudere Mac-programma's het doen op de M1-chip, zeker omdat Windows hier nog steeds problemen mee heeft. De uitrol van Catalyst ging in ieder geval niet vlekkeloos, berichtte persbureau Bloomberg eerder. Dat is het project waarmee ontwikkelaars hun iOS-apps makkelijk kunnen omzetten naar een macOS-variant.

En ook op Adobe-software is het nog even wachten. Lightroom komt volgende maand uit voor de nieuwe MacBooks en Photoshop pas in 2021.

Toch lijkt het erop dat Apple alle vertrouwen heeft in de M1-chip. Als het bedrijf erin slaagt de overgang naar ARM-chips soepel te laten verlopen, dan neemt de Mac een grote sprong voorwaarts ten opzichte van Windows-alternatieven.

Lees meer over Apple: